Class 12th English Chapter-1 Indian civilization and culture Objective Question

Class 12th English Chapter-1 Indian civilization and culture

Class 12th English Chapter-1 Indian civilization and culture Objective Question

Indian civilization and culture

1.our ancestors therefore set a limit to our ….. BSEB 2024
A. Land
B. Town
C.indulgence
D.grain
Ans->C

2. Attic civilization belongs to BSEB. 2024
A. Indian
B. Greece
C. Rome
D. China
Ans- B

3. The Gujarati equivalent for civilization means. BSEB 2021
A. Bad conductor
B. Intelligent conductor
C. Good conductor
D. Delightful conduct
Ans-> C

4. Civilization is that mode of conduct which point out to man the path of duty is from. BSEB2021
A. Indian civilization and culture
B. The child is born
C. A marriage proposal
D. Bharat ise my home
Ans-> A

5. Some of immediate and brilliant result of modern invention are too maddening to resist is from. BSEB 2021
A. Bharat is my home
B. A pinch of a snuff
C. Indian civilization and culture
D. A child is born
Ans-> C

6. The movie indulge in our passions, the more unbridled they become is taken from. BSEB 2021
A. Bharat is my home
B. Indian civilization culture
C. How free is the place
D. A child is born
Ans-> B

7. ……… were satisfied with true home rule BSEB 2021
A. Our ancestors
B. Germans
C. Italians
D. Greeks
Ans-> A

8. India remains immovable and that is her BSEB 2021
A. Independence
B. Glory
C. Honesty
D. Power
Ans-> B

9. The Sentence after all there is something in Hinduism that has kept at alive up till now is taken from …. BSEB 2019,2020
A. Artist
B. The earth
C. Indian civilization and culture
D. I have a dream
Ans-> C

10. I believe that the civilization India has evolved is not to be beaten in the world is from….. BSEB 2020
A. Indian civilization and culture
B. India through a travellers. eye
C. The earth
D. Bharat is my home
Ans-> A

11. Our forefather did not invent machinery because  BSEB 2020
A. Then knew we would become slaves
B. this new we would be happy
C. They did not like to see us comfortable
D.  They were jealous for
Ans- > A

12. Pharaoh’s were rulers of ancient
A. Russia
B. Egypt
C. India
D. Greek
Ans-> C

13. …… were rulers of Egypt
A. American
B. Africans
C. Iranian
Pharaohs
Ans-> D

14. Civilization is the state of development of a…….
A. People
B. Animal
C. Bird
D. Non living things
Ans-> A

15. Gibbon is associated with. BSEB 2018
A. Italy
B. Sweden
C. Russia
D. America
Ans-> A

16. European civilization will mean ……for India. BSEB 2018
A. Want
B. Living
C. Real
D. Ruin
Ans->D

17. Simple living and high thinking is the base of
A. American civilization
B. Indian civilization
C. European civilization
D. None of these
Ans-> B

18. India Glory is that it is
A. immovable
B. movable
C. uncivilised
D. ignorant
Ans-> A

19. ……… Was a spiritual leader than a politician
A. Nehru ji
B. Mahatma Gandhi
C. Maulana Abdul Kalam
D. Sardar Patel
Ans-> B

20. My experiment and truth was written by
A. Nehru ji
B. Mahatma Gandhi
C. Zakir Hussain
D. Sardar Patel
Ans-> B

21. the human mind is a restless… The more it gets the more it wants
A. bird
B. Dog
C. Cow
D. Monkey
Ans-> A

22. ……..were satisfied with small villages BSEB2021
A. Our ancestors
B. German
C. Romans
D. Italians
Ans-> A

23. Has civilization taught us to be more …… towards one another (BSEB 2018)
A. Enemy
B. Angry
C. Upset
D. Friendly
Ans-> B

24. Our ancestors enjoy true …….. rule
A. Nice
B. Home
C. Society
D. Nation
Ans-> B

25. Gandhiji went to Champaran In….
A. 1915
B. 1916
C. 1917
D. 1918
Ans-> C

26. The people of Europe are inspired by …… and Roman writers
A. British
B. Greek
C. German
D. Indian
Ans-> B

27. Observing all this ancestors dissuaded us from luxurious and pleasures is from. BSEB2022
A. A pinch of snuff
B. The earth
C. Indian civilization and culture
D. Bharath my home
Ans-> C

28. Civilization point out to man. BSEB2019
A. How to make money
B. How to win the enemy
C. The path of duty
D. The way of living
Ans-> C

29. The mind is a restless bird which always remains
A. Hungry
B. Unsatisfied
C. Thirsty
D. Sick
Ans-> B

30. Mahatma Gandhi was more a
A. Politician
B. Economist
C. Social reformer
D. spritual leader
Ans-> D

31. I am thankful to the west for many a thing I have a learnt from Western literature is taken from
A. Bharat is my home
B. Indian civilization and culture
C. The earth
D. I have a dream
Ans-> B

32. Indian civilization and culture has been written by
A. Pandit Nehru
B. Mahatma Gandhi
C. Hussain
D. None of these
Ans-> B

33. Mahatma Gandhi was born in
A. 1869
B. 1969
C. 1769
D. 1890
Ans-> A

34. Mahatma Gandhi died in
A. 1946
B. 1947
C. 1948
D. 1950
Ans-> C

35. Mahatma Gandhi born in
A. Gujarat
B. Maharashtra
C. Mumbai
D. Delhi
Ans-> A

36. Mahatma Gandhi has written the lesson.
A. I have a dream
B. The artist
C. Indian civilization and culture
D. The earth
Ans->C

37. Gandhiji died at the hands of fanatic on ……. BSEB 2020
A. 31 October 1984
B. 30 January 1948
C. 15 August 1947
D. 26 January 1950
Ans-> B

class 12th Science 
class 12th physicsClick Here 
class 12th chemistryClick Here 
class 12th BiologyClick Here 
class 12th HindiClick Here 
Class 12th EnglishClick Here 
Class 12th MathsClick Here 
Telegram Join Click Here 
WhatsApp channel Click Here 
App install Click Here 
YouTube ChannelClick Here 
class 12th Art’s 
class 12th HistoryClick Here 
class 12th GeographyClick Here 
class 12th pol ScienceClick Here 
class 12th HindiClick Here 
Class 12th EnglishClick Here 
Class 12th EconomicsClick Here 
Telegram Join Click Here 
WhatsApp channel Click Here 
App install Click Here 
YouTube ChannelClick Here 
class 12th Commerce
class 12th AccountancyClick Here 
class 12th Buisness StudiesClick Here 
class 12th EnterpreneurshipClick Here 
class 12th HindiClick Here 
Class 12th EnglishClick Here 
Class 12th EconomicsClick Here 
Telegram Join Click Here 
WhatsApp channel Click Here 
App install Click Here 
YouTube ChannelClick Here 
class 10th 
10th ScienceClick Here 
10th social ScienceClick Here 
10th HindiClick Here 
10th SanskritClick Here 
10th mathsClick Here 
10th EnglishClick Here 
Telegram Join Click Here 
WhatsApp channel Click Here 
App install Click Here 
YouTube ChannelClick Here 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WhatsApp Channel Join Now
Telegram Channel Join Now
Instagram ID Follow Me

You cannot copy content of this page