,,Class 12th English Chapter-2 (Bharat Is My Home) Objective Question
Bharat Is My Home
1. the past is not dead and static it is alive and… BSEB 2024
A. Pledge
B. Ethnic
C. Dynamic
D. Presumptuous
Ans-.C
2. “the people has chosen to make me the head of this family for a certain time” who says this ?BSEB 2021
A. Dr Zakir Hussain
B. Manohar malvankar
C. Kamla Das
D. Mahatma Gandhi
Ans-.A
3. According to Zakir Hussain what is the prime instrument of National purpose ? BSEB 2020
A. Business
B. Service
C. Politics
D. Education
Ans-. D
4. Radha Krishna never lost his faith in the…. BSEB 2020
A. wealth
B. humanity
C. knowledge
D. Essential experiences
Ans-.b
5.Eerlier Dr Zakir Hussain had served as…. BSEB 2023
A. Governor of Bihar
B. ,, of Punjab
C. Governor of Assam
D. ,, of West Bengal
Ans-A
6. I pledge my loyalty to my country irrespective of religion or language……. BSEB 2024
A. Zakir Hussain
B. Gandhi
C.pearls L buck
D. None of these
Ans-.A
7. Dr Zakir Hussain was born in…….? BSEB 2019
A. Aligarh
B. Hyderabad
C. Ahmedabad
D. Delhi
Ans-.B
8.The past is……
A. Dead and static
B. Alive and dynamic
C. Useless
D. Harmful
Ans-.B
9. The Indian culture is best example of….
A. Unity
B. Diversity
C. Unity in diversity
D. Disparity
Ans-.C
10. When did Dr Zakir Hussain deliver this speech
A. On republic day
B. On independence day
C. When he took. oath as the President of India
D. On army day
Ans-.C
11. Dr Zakir Hussain was born in
A. 1897
B. 1887
C. 1867
D. 1865
Ans-.A
12. Dr Zakir Hussain dead in
A. 1969
B. 1967
C. 1979
D. 1965
Ans-.A
13. The family is big and is constantly growing at a rather inconveniently fast pace is from…. BSEB 2022
A. Indian civilization and culture
B. Bharat is my home
C. The earth
D. I have a dream
Ans-.B
14. Dr Zakir Hussain delivered his speech in…
A. 1965
B. 1966
C. 1967
D. 1968
Ans-.c
15. Which nation has been called the young state of ancient people
A. China
B. India
C. Bhutan
D. Pakistan
Ans-.B
16. …….. was the role model of Dr Zakir Hussain?
A. Mahatma Gandhi
B. Dr Radhakrishnan
C. Sardar Patel
D. Rajendra Prasad
Ans-.B
17. Doctor jakir hussain entered the office in a spirit of ….. humanity
A.long
B. Prayful
C. New
D. Special
Ans-.b
18 …….. Said that bharat is my home and it’s people are my family
A. Dr jakir hussain
B. Radhakrishnan
C. Rajendra prasad
D. Sardar patel
Ans-.A
19. …….is the prime instrument of Nation building?
A. Agriculture
B. Education
C. Trade
D. None of these
Ans-.B
20. Dr Zakir hussain delivered his speech in 1967 after taking the oath of the……
A. prime minister
B. Governor
C. President
D. Chief minister
Ans- c
21. As the President Dr Zakir Hussain advocate for the growth of.
A. certainly religion
B. hole nation
C. the rich only
D. the poor only
Ans. b
22. Dr Zakir Hussain entered the office in a spirit of ………..humnity
A special
B prayful
C long
D new
Ans b
23. Dr Zakir Hussain entered the office with
A enmity
B total dedication
C treacherous
D none
Ans b
24. Dr Zakir Hussain was long associated with
A business
B education
Cart
D game
Ans b
25 power should be used for only.
A money making
B moral purpose
C interest
D material gain
Ans. B
26…….. Said that Bharat is my home and its people are my family
A Dr. Radhakrishnan
B Dr Zakir Hussain
C Dr Rajendra Prasad
D none
Ans b
27 the past is.
A alive and dydynamic
B dead and static
C useless
D harmful
Ans A
28 Dr Zakir Hussain feel greatly obliged to the people of
A Pakistan
B China
C Nepal
D India
Ans d
29 . Dr Zakir Hussain was a great…….
A politician
B thinker
C nationalist
D leader
Ans c
30 . Dr Zakir Hussain has written the lesson
A Indian civilization and culture
B the artist
C I have a dream
D Bharat is my home
Ans d
class 12th Science | |
class 12th physics | Click Here |
class 12th chemistry | Click Here |
class 12th Biology | Click Here |
class 12th Hindi | Click Here |
Class 12th English | Click Here |
Class 12th Maths | Click Here |
Telegram Join | Click Here |
WhatsApp channel | Click Here |
App install | Click Here |
YouTube Channel | Click Here |
class 12th Art’s | |
class 12th History | Click Here |
class 12th Geography | Click Here |
class 12th pol Science | Click Here |
class 12th Hindi | Click Here |
Class 12th English | Click Here |
Class 12th Economics | Click Here |
Telegram Join | Click Here |
WhatsApp channel | Click Here |
App install | Click Here |
YouTube Channel | Click Here |
class 12th Commerce | |
class 12th Accountancy | Click Here |
class 12th Buisness Studies | Click Here |
class 12th Enterpreneurship | Click Here |
class 12th Hindi | Click Here |
Class 12th English | Click Here |
Class 12th Economics | Click Here |
Telegram Join | Click Here |
WhatsApp channel | Click Here |
App install | Click Here |
YouTube Channel | Click Here |
class 10th | |
10th Science | Click Here |
10th social Science | Click Here |
10th Hindi | Click Here |
10th Sanskrit | Click Here |
10th maths | Click Here |
10th English | Click Here |
Telegram Join | Click Here |
WhatsApp channel | Click Here |
App install | Click Here |
YouTube Channel | Click Here |