Chemistry 12th Objective

उपसहसंयोजक यौगिक (coordination compound) Class-12th chemistry objective question

1. [Ni(CO)4] में निकेल का ऑक्सीजन अवस्था है
The oxygen state of nickel in [Ni(CO)4] is
(A) +2
(B) -1
(C) +1
(D) 0
Ans-D

2. निम्न में से हरा थोथा होता है
Which of the following is gree thotha
(A) FeSO4.7H2O
(B) FeSO4.H2O
(C) FeSO4.5H2O
(D) FeSO4.NH4
Ans-A

3. निम्न में से किसका आकृति चतुष्फलक होता है
Which of the following has the shape of a tetrahedron?
(A) [Ni(CN)4]-²
(B) [NiCl4]-²
(C) [COCl4]-²
(D) [pbCl4]-²
Ans-B

4. उदासीन लीगैण्ड का उदाहरण है
(A) हैलोजन समूह
(B) नाइट्रोजन समूह
(C) साइनाइड समूह
(D) इनमें से सभी
Example of neutral ligand is
(A) Halogen group
(B) Nitrogen group
(C) Cyanide group
(D) all of these
Ans-B

Telegram Jion Click Here
PDF /Notes ke liye 9117823062
12th Chemistry coordination compound objective (Video) Click Here

5. H2[ptCl6] का IUPAC का नाम है
(A) हाइड्रोजन हेक्सा क्लोरो प्लैटिनेट (iv)
(B) हाइड्रोजन हेक्सा क्लोरो प्लैटिनेट (iii)
(C) हाइड्रोजन हेक्सा क्लोरोइडो प्लैटिनेट (ii)
(D) हाइड्रोजन हेक्सा क्लोरोइडो प्लैटिनेट (iv)
The IUPAC name of H2[ptCl6] is
(A) Hydrogen hexachloroplatinate (iv)
(B) Hydrogen hexachloroplatinate (iii)
(C) Hydrogen hexa chloroido platinate (ii)
(D) Hydrogen hexa chloroido platinate (iv)
Ans-A

6. [NiCO4] का IUPAC का नाम है
The IUPAC name of [NiCO4] is
(A) टेट्रा कार्बोनिक निकेल (iv)
(B) टेट्रा कार्बोनिक निकेल (i)
(C) टेट्रा कार्बोनिक निकेल (v)
(D) टेट्रा कार्बोनिक निकेल (0)
Ans-D

7. निम्नलिखित में जटिल यौगिक में किसका अनुचुंबकीय आघुर्ण सबसे अधिक है
Which of the following has the highest magnetic moment in a complex compound?
(A) [Cr(H2O)6]³+
(B) [Fe(H2O)6Cl2
(C) [Fe(Cn)6]-4
(D) [Ni(Co)4
Ans-A

8. निम्नलिखित में कौन सा आयन सर्वाधिक स्थाई संकुल बनाएगा
Which of the following ions will form the most stable complex
(A) CU²+
(B) Ni²+
(C) Fe²+
(D) CO³+
Ans-A

9. निम्न में से दुर्बल लीगेंड का उदाहरण है
Which of the following is an example of a weak legend?
(A) Cl
(B) OH
(C) CN
(D) SO4²-
Ans-A

10. K4[Fe(CN)6 का Fe प्रसंकरण क्या है
What is the Fe processing of K4[Fe(CN)6]
(A) dsp²
(B) sp3
(C) d²sp³
(D) sp³d²
Ans-C

11.K2[Ni(CN)4] का Ni प्रसंकरण क्या है
What is the Ni processing of K2[Ni(CN)4]
(A) dsp²
(B) sp³
(C) d²sp³
(D) sp³d²
Ans-A

12. K2[Ni(Cl)4] का Ni प्रसंकरण क्या है
What is the Ni processing of K2[Ni(Cl)4]
(A) dsp²
(B) sp³
(C) d²sp³
(D) sp³d²
Ans-B

13. K4[Fe(CN)6] में Fe की ऑक्सीकरण संख्या है
The oxidation number of Fe in K4[Fe(CN)6] is
(A) 3
(B) 6
(C) 2
(D) 4
Ans-C

14. K3[Fe(CN)6] एक है
(A) उपसहसंयोजक संख्या
(B) साधारण लवण
(C) द्विक लवण
(D) इनमें से कोई नहीं
K3[Fe(CN)6] is a
(A) coordination number
(B) simple salt
(C) double salt
(D) none of these
Ans-A

15. पोटाश एलम का जलीय विलयन होता है
(A) अम्लीय प्रकृति का
(B) क्षारीय प्रकृति का
(C) उदासीन प्रकृति का
(D) इनमें से कोई नहीं
Aqueous solution of potash alum is
(A) acidic in nature
(B) alkaline in nature
(C) indifferent in nature
(D) none of these
Ans-A

16. K3[Cr(Ox)3] का उपसहसंयोजक संख्या क्या होगा?
What will be the co-ordination number of K3[Cr(Ox)3]?
(A) 3
(B) 4
(C) 6
(D) 5
Ans-C

17. [CO(C2O4)2(NH3)2] में कितनी संभव समावयवी है
How many possible isomers are there in [CO(C2O4)2 (NH3)2]
(A) 2
(B) 4
(C) 6
(D) 5
Ans-A

18. पोटाश एलम का उदाहरण है
(A) लवण का
(B) सरल लवन का
(C) द्विक लवण
(D) इनमें से कोई नहीं
Example of potash alum is
(A) salt
(B) Simple reaper
(C) double salt
(D) none of these
Ans-C

19. [Ni(CO)4] का ज्यामिति आकृति है
(A) चतुष्फलकीय
(B) वर्ग समतलीय
(C) अष्टफलकीय
(D) इनमें से कोई नहीं
The geometric shape of [Ni(CO)4] is
(A) tetrahedral
(B) square planar
(C) Octahedral
(D) none of these
Ans-B

20. निम्न में से किसमें Ni के ऑक्सीकरण अवस्था शून्य है
In which of the following the oxidation state of Ni is zero
(A) [Ni(CN)4]²-
(B) [Ni(CO)4]
(C) [Ni(Cl)2]
(D) None of these
Ans-B

21. मोहर लवण का सूत्र है (The formula of Mohr’s salt is)
(A) FeSO4 . 7H2O
(B) FeSO (NH)SO
(C) FeSO4 (NH4) SO4.7H2O
(D) FeSO4 5H2O
Answer-: C

22. हेक्साऐमाइन प्लेटिनम (IV) क्लोराइड का सही सूत्र है ।
Hexamine is the correct formula of platinum(IV) chloride.
(A) [Pt(NH3)6]Cl4
(B) [Pt(NH3)]Cl2
(C) [Pt(NH3)2]CI
(D) [Pt(NH3)6]Cl,
Answer-: A

23. निम्न में से दुर्बलतम लिगैण्ड का उदाहरण है :
Which of the following is an example of the weakest ligand?
(A) CI-
(B) OH-
(C) CN-
(D) SO4x-
Answer-: A

24. एथिलीन डाइऐमीन है :
(A) यूनिडेंटेट लिगेंड
(B) बाइडेटेट लिगेंड
(C) ट्राइडेंटेट लिगेड
(D) ऐम्बीडेटेट लिगेड
Ethylene diamine is :
(A) Unidentate ligand
(B) bidentate ligand
(C) Tridentate ligand
(D) ambidate ligand
Answer-: B

25. K [Co(CO)4] में कोबाल्ट की ऑक्सीकरण संख्या है :
The oxidation number of cobalt in K[Co(CO)4] is :
(A) +1
(B) +3
(C) -1
(D) -2
Answer-: C

26. सभी लिगेंड होते है :
(A) लेविस अम्ल
(B) लेविस भस्म
(C) उदासीन
(D) इनमें से कोई नहीं
All ligands are:
(A) Lewis acid
(B) Lewis ash
(C) indifferent
(D) none of these
Answer-: B

Telegram Jion Click Here
PDF /Notes ke liye 9117823062
12th Chemistry coordination compound objective (Video) Click Here

27. निम्नलिखित में कौन अनुचुंबकीय है ?
Which of the following is paramagnetic?
(A) Ni (CO)4
(B) [Ni(CN),]2-
(C) [NICI4]²-
(D) [Co(NH4)6]³+
Answer-: C

28. वह जटिल आयन जिसमें केन्द्रीय धातु परमाणु में कोई d-इलेक्ट्रॉन नहीं है,
The complex ion in which there is no d-electron in the central metal atom is
(A) [MnO4]-
(B) [Co(NH3)6]³+
(C) [Fe(CN)6]³-
(D) [Cr(H2O)6]³+
Answer-: A

29. कौन कथन गलत है ?
(A) [Ni(CO)4] — चतुष्फलकीय, अनुचुम्बकीय
(B) [Ni(CN)4]²- — वर्गतलीय, अनुचुम्बकीय
(C) [NI(NH3)6]²+ – अष्टफलकीय, अनुचुम्बकीय
(D) [NiCl4]²- चतुष्फलकीय, अनुचुम्बकीय
Which statement is wrong?
(A) [Ni(CO)4] — tetrahedral, paramagnetic
(B) [Ni(CN)4]²- — planar, paramagnetic
(C) [NI(NH3)6]²+ – octahedral, paramagnetic
(D) [NiCl4]²- tetrahedral, paramagnetic
Answer-: A

30. निम्नलिखित में किस यौगिक का उपयोग अग्निशामक में होता है ?
Which of the following compounds is used in fire extinguisher?
(A) CCI4
(B) CHCI3
(C) CH3CI
(D) COCl2
Answer-: A

Kkg Classes

Recent Posts

Class 12th Biology Chapter-1 (जीवों में जनन ) Objective Question

Class 12th Biology Chapter-1 (जीवों में जनन ,Reproduction in Organisms) Objective Question 1. जीवों में…

19 minutes ago

Class 12th English Poetry Chapter-10 (My grandmother House) Objective

Class 12th English Poetry Chapter-10 (My grandmother House) Objective Question Poetry My grandmother House 1.…

2 days ago

Class 12th English Poetry Chapter-9 (Snake) Objective Question

Class 12th English Poetry Chapter-9 (Snake) Objective Question Poetry Snake 1. The phrase a king…

2 days ago

Class 12th English Poetry Chapter-8 (Fire-Hymn) Objective

Class 12th English Poetry Chapter-8 (Fire-Hymn) Objective Question Poetry Fire-Hymn 1. The term zoroastrain' in…

2 days ago

Class 12th English Poetry Chapter-7 (Macavity: the mystery cat) Objective

Class 12th English Poetry Chapter-7 (Macavity: the mystery cat) Objective Question Poetry Macavity: the mystery…

2 days ago

Class 12th English Poetry Chapter-6 (The soldiers) Objective

Class 12th English Poetry Chapter-6 (The soldiers) Objective Question Poetry The soldiers 1. The soldier…

2 days ago